Renere luft med PlasmaMade

Har du et spørsmål om våre produkter?

Forskning - Johan Cruyff ArenA i Amsterdam

Forskere tester spredning og filtrering av aerosoler på Johan Cruyff ArenA i Amsterdam

Et vitenskapelig forskningsprosjekt, ledet av Eindhoven University of Technology (TU/e), undersøkte hvordan aerosoler, og muligens også coronavirus, spres på idrettsarenaer. Testene ble utført på Johan Cruyff ArenA, Sports Centers CTO Papendal, Haag og Maaspoort Sports and Events, og bør gi grunnleggende kunnskap som kan bidra til at sportsarenaer er trygge og tilgjengelige for publikum under pandemier.

Testoppsett: 55.000 seter i Johan Cruyff ArenA (stadion) - hjemmebane til AjaxFC i Amsterdam.

Med dråpedyser og sensorer målte Johan Cruyff ArenA først uten publikum. Dysene spredde en mengde aerosoler tilsvarende det ivrige fotballfans ville spredd naturlig. Ulike sensorer ble plassert ulike steder på tribunen, for å få et godt bilde av fordelingen av små spyttdråper. Til slutt ble det undersøkt om aerosoler kunne filtreres fra luften med AirCleaner, et luftrensersystem med hepa-, plasma-, ionisering- og karbonfilter. AirCleaner ble plassert i hver ende av seteradene.

TU/e, ArenA, PlasmaMade og Ajax vil også teste med publikum så snart regjeringen tillater dette. Håpet er at disse testene kan finne sted i begynnelsen av 2021. Forskningen i ArenA ble ledet av TU/e-professor Bert Blocken fra fakultetet Byggmiljø – en ekspert innen luftstrøm og bygningsfysikk.

Forskerne ser også på smitterisiko:

I tillegg utvikles en generell metodikk for risikoanalyse, som kan hjelpe idrettssektoren og myndighetene i Nederland med å videreutvikle retningslinjene og protokollene. De første resultatene forventes å være tilgjengelige tidlig i 2021. 

Forskningsprosjektet foregår i samarbeid med Leiden University Medical Center, Utrecht University, Johannes Kepler University i Linz, PlasmaMade, GO2Sure og teststedene Johan Cruyff ArenA, Maaspoort Sports and Events via Heroes Den Bosch, CTO Papendal og CTO Haag.

Skroll til toppen